Fabrikanten

Nieuwsbrief

Grijsverloop ND filters, het geheim
van de landschapsfotograaf.


Eén van de grootste geheimen van de landschapsfotograaf, is het grijsverloopfilter. Verloopfilters worden veel gebruikt voor landschapsfotografie. Het dynamisch bereik van onze spiegelreflex is vaak niet toereikend om doortekening te krijgen in zowel de lichte als de donkere delen in onze opname. Om een mooie uitgebalanceerde opname te maken is het belangrijk dat zowel in lichte als donkere delen genoeg detail zichtbaar is. Door een grijsverloopfilter te gebruiken is het niet meer nodig een compromis te vinden tussen uitgebeten luchten of diepe zwarte schaduwen.

In de fotografie heb je vaak te maken met compromissen. Beperkingen qua licht in de omgeving waar je fotografeert, het aanwezige licht en het onderwerp kunnen er toe leiden dat je het gewenste resultaat niet krijgt. Dit komt bijvoorbeeld duidelijk naar voren als je op een mooie zonnige dag een gebouw in de schaduw fotografeert en ook een mooie blauwe lucht wilt meepakken. In de praktijk zal de lucht wit uitbijten als je de lichtmeting uitvoert op het gebouw of het gebouw wordt erg donker als je de lichtmeting uitvoert op de lucht. Door ergens in het midden te gaan zitten met je belichtingsinstelling behoud je details in het gebouw en een gedeelte detail in de lucht, maar het blijft een compromis en je zal nooit komen tot een opname waarbij de belichting optimaal is. Dit is een van de grootste problemen die een landschapsfotograaf tegen komt in het veld.Maar zelden zal het dynamisch bereik qua licht overeenkomen met hetdynamisch bereik van de camera. Vandaar dat iedere landschapsfotograaf de beschikking moet hebben over een set filters om in elke situatie de gewenste opname te kunnen maken.

Nu zijn er op de markt verschillende filter systemen van diverse fabrikanten zoals Cokin, Lee, marumi etc. Het formaat en montage van de filters verschillen, je hebt schuiffilters en vaste schroef filters. Door het gebruik van diverse systemen ben ik inmiddels overtuigt dat je voor landschapsfotografie minimaal een Cokin "Z" of gelijkwaardig systeem van minimaal 10X15 nodig hebt. Omdat we tijdens het fotograferen van landschappen vaak gebruik maken van groothoek objectieven is het belangrijk om te zorgen dat de filters en houder geen vignetering veroorzaken. Daarbij is de optische kwaliteit en kleur echtheid van de filters erg belangrijk (met name voor ND filters is kleurechtheid een must).

In de afgelopen jaren heb ik diverse filters van verschillende merken gebruikt en ieder systeem heeft zijn voor en nadelen. Cokin leverde het "Z" systeem dat bestaat uit een ruim assortiment filters voor een betaalbare prijs, maar die betaalbaarheid vertaald zich in de kwaliteit van de filters. De filters zijn niet kleur echt en zeker de ND filters geven heel snel een magenta zweem, op een Full Frame camera met extreme groothoek lens vigneteerd de houder onder een brandpunt van 20mm. Lee daarentegen levert filters van een ongekende optische kwaliteit en heeft een meer robuust en doordachte houder die door middel van speciale groothoek ringen op extreme groothoek objectieven geen vignetering geven. Het nadeel van deze Lee filters zijn de enorme hoge prijzen en omdat ze met de hand gemaakt worden zijn ze slechts beperkt beschikbaar. Maar er is goed nieuws in filter land, Stealth-Gear vult het vacuüm tussen Cokin en Lee. Na een uitgebreide test periode komt Stealth-Gear met een filtersysteem dat te vergelijken is met de doordachtheid en robuustheid van het Lee systeem en optisch veel beter is dan het "Z" systeem van Cokin, en dat alles voor een betaalbare prijs.

Het Stealth-Gear Pro-systeem met high-end filters.
De ringen en houder zijn vergelijkbaar met het Lee systeem, de houder wordt op de lens gemonteerd doormiddel van een adapter ring. Deze adapter ring is te verkrijgen in alle gangbare diameters en is altijd van het type "groothoek". Deze "groothoek" ringen vallen min of meer over de lens waardoor de filterhouder tov. de voorzijde van de lens naar achter valt, hierdoor voorkomt men dat de filterhouder vignetering veroorzaakt. De houder is gemaakt van stevig materiaal en kan zeker tegen een stootje. Standaard kan je twee filters tegelijkertijd gebruiken maar de onderdelen om dit uit te breiden tot drie filters worden er gratis bijgeleverd. Daarbij de opmerking dat je met het Stealth-Gear systeem geen gereedschap nodig hebt om deze aanpassing uit te voeren. Als extra heeft Stealth-Gear de mogelijkheid om een hood-ring te gebruiken, deze hood-ring monteer je op de bajonet sluiting van je zonnekap als ware het een zonnekap wat de flexibiliteid enorm verhoogd. Prettige bijkomstigheid is dat deze ringen en filterhouder gemiddeld de helft kosten dan
het vergelijkbare Lee model.


Stealth-Gear Pro-systeem met high-end filters


De filters zijn van het formaat 100mm X 150mm wat de filters uitwisselbaar maakt met het Cokin "Z" systeem en het Lee filter systeem. Mensen die reeds een filterhouder hebben kunnen deze filters ook gebruiken, voor mensen die het Cokin systeem gebruiken adviseer ik zeker om eens te kijken naar de Stealth-Gear houder omdat deze veel minder kans geeft op vignetering op groothoek formaat.

De filters zijn van een goede optische kwaliteit en kunnen zich meten met Lee, de filters zijn kleur echt en zijn netjes afgewerkt en verpakt. Tijdens de tests heb ik diverse gradual ND filters gebruikt in combinatie met andere grijsfilters. Zelfs bij gebruik van meerdere ND filters op het zelfde moment blijven de kleuren zoals ze zijn. Dit is gelijk het grootse verschil met Cokin filters die zeker boven 8 stops een enorme magenta zweem geven. De grijsfilters geven mooie contrasten die vergelijkbaar zijn met de Lee filters.

Ieder filter wordt geleverd in een kwalitatieve en robuuste kunstlederen envelop met een zachte reinigende binnenzijde die een krasvrije opslag garanderen. Het gamma filters bestaat op dit moment uit vier 100mm X 100mm PRO filters waaronder; ND-2, ND-4 & ND-8 grindfilters waar bij het nummer het aantal stops van het filter vertegenwoordigd en een PRO Circular Pol filter.
Daarnaast zijn er ook een aantal gradueel filters waaronder ; Gradual Gray, Gradual Brown, Gradual Blue en een Sunset filter. De filters worden los aangeboden voor zeer aantrekkelijke prijzen die net liggen boven de Cokin prijzen en tot 50% minder zijn als de prijzen van Lee. Daarnaast zijn er allerlei kits te krijgen die over het algemeen bestaan uit een houder en drie filters.


Je filters krasvrij bewaren met de luxe kunstlederen Stealth-Gear opberg envelop

Het Stealth-Gear Pro-systeem met de high-end filters is met zekerheid een goede keus voor fotografen die willen investeren in een goede filterset met alle voordelen van een high-end filter systeem voor een betaalbare prijs. Deze functionele filters geven enorme creatieve mogelijkheden en dragen zeker bij tot het maken van bijzondere landschapsopnames.

©2012 Marcel van Balkom www.natuurfoto.biz

Enkele voorbeeld opnames 


Gebruikte filtersGebruikte filtersGebruikte filters


 


Mandje  

Uw winkelmand bevat geen producten.

Verzendkosten € 0,00
Totaal € 0,00

Mandje Afrekenen

Zoeken